МАКЕДОНСКИ ИНФОРМАТИВЕН И ИЗДАВАЧКИ ЦЕНТАР - МАКЕДОНСКА ВИДЕЛИНА
Вие сте тука: Почетна страна » Најнови вести

Најнови вести

ПОСЕТА НА ПРЕТСТАВНИЧКАТА НА ОБСЕ

Претставничката на мисијата на ОБСЕ во Србија, задолжена за националните малцинства г-ѓица Милица Родиќ, во рамките на редовната активност на оваа меѓународна организација и постојаната комуникација со Националните совети на националните малцинства во Србија, го посети Националниот совет на македонската национална заедница во Панчево. Во повеќечасовниот разговор со претседателот на Националниот совет Борче Величковски, секретарот Зорица Митровиќ и стручниот ...Целиот напис

„СЕ СОБИРАМЕ ОТИ СЕ РАЗБИРАМЕ“

Негување на традицијата „Зелникфест 2017 Непосредно на почетокoт на летото во прекрасниот амбијент на здружението ,,Вардар“ од Карачево, се одржа петтиот по ред ,,Зелникфест’’, оваа година наречен ,,Се собираме оти ...Целиот напис

Избрана новата Влада на Република Македонија

Со 62 гласа „за“, 44 „против“ и пет „воздржани“ избрана новата Влада на Република Македонија. Владиниот кабинет на премиерот Зоран Заев ќе има 25 министри… Собранието на Република Македонија ...Целиот напис

СУДБИНАТА НА ЈАЗИКОТ Е СУДБИНА И НА НАРОДОТ

Повеќевековната традиција на македонскиот јазик е втемелена во дефиницијата, според која   судбината негова е и судбина на народот, како носител за докажување на неговата посебност. За Блаже Конески – ...Целиот напис

СО СОРАБОТКА И ИСТА ЦЕЛ ДО НАПРЕДОК

ЛЕТНА БИНА И ПЕШАЧКА ПАТЕКА ВО ЈАБУКА Овие објекти се плод на заеднички активности на здружението „Илинден-Јабука“ и МЗ, финансирани од компанијата НИС со логистичка подршка од НС на ...Целиот напис

Потпишани договори со претставниците на националните совети на националните малцинства

Претседателите и претставниците на 14 Нациоанални совети на националните малцинства со седиште во Војводина, со потпретседателот на покраинската влада, покраинскиот секретар за обраование, прописи, управа и националните малцинства Михаљ ...Целиот напис

СТИХОВИ ПОСВЕТЕНИ НА МАЈКИТЕ

ВО ЈАБУКА ОДБЕЛЕЖАН МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЖЕНИТЕ   СТИХОВИ ПОСВЕТЕНИ НА МАЈКИТЕ Рецитации на македонски и српски јазик, честитки, медалјони и букети од хартија во чест на жените од ...Целиот напис

Интензивно се гради во Јабука

Претседателотна Националниот совет на македонската национална заедница во Србија Борче Величковски заедно со членот на Советот Добре Трајковски кој е воедно и претседател на Здружението на граѓани припадници на ...Целиот напис

Јавна расправа за Нацртот на законот за измените и дополненијата на Законот за заштита на правата и слободите на националните малцинства

Од активностите на Националниот совет: Јавна расправа за Нацртот на законот за измените и дополненијата на Законот за заштита на правата и слободите на националните малцинства Министерството за државна ...Целиот напис

Се поголем буџетот на српското Министерството за култура за финансирање на малцинските медиуми

Во организација на Министерството за култура на Република Србија и Европската комисија одржан е еднодневен семинар ,,Право на информирање на припадниците на националните малцинства” на кој што присуствуваа претставниците ...Целиот напис

ПРОТКАЈУВАЊАТА ВО ЛИРИКАТА НА МАКЕДОНСКИТЕ ПОЕТИ ОД СРБИЈА

Проф. д-р Христо Петрески – Универзитет ЕСРА – Скопје ПРОТКАЈУВАЊАТА ВО ЛИРИКАТА НА МАКЕДОНСКИТЕ ПОЕТИ ОД СРБИЈА (Литературното творештво на македонските писатели кои што живеат и работат во Република ...Целиот напис

ЧЕТИРИНАЕСЕТ ГОДИНИ НА МАКЕДОНСКОТО ЗДРУЖЕНИЕ „ВАРДАР“ ОД НИШ

Поминаа четиринаесет години од оној ладен ден, 20 декември 2002 год, кога во собраниската сала на градот Ниш се роди македонското здружение „Вардар”. Бременоста беше неизвесна и тешка, како ...Целиот напис

СПОМЕНИТЕ СЕ ЧУВААТ ВО СРЦАТА И ДОМОВИТЕ

ГОЛЕМ ЈУБИЛЕЈ ВО ГУДУРИЦА             Беа прикажани неколку семејни стебла, народни носии, музички инструменти и други предмети донесени од родниот крај!   Здружението на македонската национална заедница „Вардар-Вршац “ ...Целиот напис

Некаде помеѓу на мини турнеја

Стихозбирката „Некаде помеѓу” од Искра Пенева, што ја доби наградата „Стојан Христов” за најдобра книга на поезија од дијаспората на Струшките вечери на поезијата 2016 година, беше промовирана од ...Целиот напис

Обраќање на Борче Величковски претседател на Националниот совет на македонската национална заедница во Србија

ПОЧИТУВАНА И УВАЖЕНА ВАША ЕКСЕЛЕНЦИЈО ПРЕДСЕДАТЕЛЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ДР.ЃОРГЕ ИВАНОВ , ПОШТОВАНА И УВАЖЕНА ВАША ЕКСЕЛЕНЦИЈО ПРЕДСЕДНИЧЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Г-ДИНЕ ТОМИСЛАВЕ НИКОЛИЋУ , ПОЧИТУВАНИ ПРЕДСТАВНИЦИ НА ВЛАСТИТЕ НА ...Целиот напис
Page 1 of 512345