МАКЕДОНСКИ ИНФОРМАТИВЕН И ИЗДАВАЧКИ ЦЕНТАР - МАКЕДОНСКА ВИДЕЛИНА
Вие сте тука: Почетна страна » Култура

Култура

СВЕЧЕНО КАКО И СЕКОЈА ГОДИНА

„ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА ВО НОВИ САД“ Во организација на здружението „Кирил и Методиј“од Нови Сад, се одржа уште една, единаесетта, успешна манифестација „Денови на македонската култура во Нови Сад“, која во континуитет траеше од 11 до 24 мај 2017 година. Одбележувањето започна со традиционалната Македонска вечер во прекрасниот амбиент на ресторанот „Ѓерам“ во Нови Сад,каде што имаше чест ...Целиот напис

СВЕТОТ ГО ГЛЕДАШЕ СО СВЕТИЛКА ВО СРЦЕ

СЕЌАВАЊЕ Наскоро, поточно на 25 јули, се навршуваат 4 години од ненадејното и прерано заминување на поетот, прозниот писател и вредниот активиста на Националниот совет на македонската заедница во ...Целиот напис

ГОСТИН ВО ОВОЈ БРОЈ: СЛАВИЦА ПЕЈОВИЌ

Славица Пејовиќ родена е во Мокрин покрај Кикинда. Класична гимназија завршила во Пожаревац, а Факултет на политички науки, отсек Меѓународни врски, на Белградскиот универзитет. Основач е на Клубот на ...Целиот напис

МУЗИЧКАТА МАГИЈА НА ИРЕНА ЈОСИФОСКИ

Веќе со првиот допир на инструментот виолончело, Ирена Јосифоски збунува и восхитува. Некогаш „чудо од дете“, денес Ирена е меѓу врвните генијални музички изведувачи со чудесна музичка магија што ...Целиот напис

ЖИВКО ЈАНЕСКИ – ШАРСКИ: ПОСВЕТЕН И НЕНАМЕТЛИВ ТВОРЕЦ

Роден е  27. февруари 1946 године на стрмините на Шар планина во селото Рогачево крај Тетова, Република Македонија.Основното и осумгодишното училиште го завршил во родното место. Средно градежно техничко ...Целиот напис

Клучни резултати од годишниот извештај на Заштитникот на граѓаните на Р.Србија за 2016 година

ВД Заштитникот на граѓаните на Р. Србија Милош Јанковиќ во Белград организираше собир под назив „Клучни резултати од годишниот извештај на Заштитникот на граѓаните на Р. Србија за 2016 ...Целиот напис

ЈОРДАН ГЕЛЕВСКИ: ДУХОВНИ ТРАГИ ВО ЗОНАТА НА СЛУЧУВАЊЕТО

Ликовното творештво на Македонците во Србија е во сѐвкупната епопеја на балканската митологија      Нивните слики допираат два света. Едниот е на творецот со уметнички хоризонт, другиот е кај набљудувачот ...Целиот напис

ВРСКИТЕ МЕЃУ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И РЕПУБЛИКА СРБИЈА НИЗ ВЕКОВИТЕ И ДЕНЕС

Во Битола одржан Седмиот меѓународен научен симпозиум Врските меѓу двата братски народа македонскиот и српскиот имаат многувековна богата и разновидна соработка. Традицијата и континуитетот на тие односи најдобро го ...Целиот напис

Mакедонските и српските поети Виктор Б. Шеќеровски и Ристо Василевски

Во антологијата се претставени плејада современи поети што пишуваат на сите словенски јазици меѓу кои се и македонските и српските поети Виктор Б. Шеќеровски и Ристо Василевски   Во ...Целиот напис

Ана Брнабиќ избрана за премир на Србија

Србија за прв пат доби жена- премиер. Досегашната министерка за јавна управа и локална самоуправа, Ана Брнабиќ, предизвика различни реакции. Опозицијата смета дека таа со едногодишниот политички ангажман ќе ...Целиот напис

Седница на Советот за националните малцинства – Активиран буџетскиот фонд за малцинствата

На редовната седница на Советот на Република Србија за националните малцинства, одржана  на 23 мај во палатата Србија, Министерката за државна управа и локална самоуправа Ана Брнабиќ, која претседаваше ...Целиот напис

Потпишан меморандум за соработка помеѓу Библиотеката и македонските институции во Панчево

Оддавајќи им почит на светите македонски браќа и сесловенски просветители, Св.Кирил и Методиј и славејќи го нивното дело кое претставува мост за зближување, соработка и поврзување на културите, македонскиот ...Целиот напис

Седница на Kоординацијата во Нови Пазар

Во рамките на одбележувањето на 11 мај, Денот на бошњачкото национално знаме, во Нови Пазар беше организирана и пленарна седница на Координацијата на националните совети на националните малцинства, која беше ...Целиот напис

Информирање на јазиците на националните малцинства-деценија подоцна

Центарот за развој на цивилното општество одржа расправа по повод истражувањето на тема „Информирање на јазиците на националните малцинства-деценија подоцна” како и препораките кои се појавија по спроведување на ...Целиот напис

СО СОРАБОТКА И ИСТА ЦЕЛ ДО НАПРЕДОК

ЛЕТНА БИНА И ПЕШАЧКА ПАТЕКА ВО ЈАБУКА Овие објекти се плод на заеднички активности на здружението „Илинден-Јабука“ и МЗ, финансирани од компанијата НИС со логистичка подршка од НС на ...Целиот напис
Page 1 of 1212345...10...Last »