МАКЕДОНСКИ ИНФОРМАТИВЕН И ИЗДАВАЧКИ ЦЕНТАР - МАКЕДОНСКА ВИДЕЛИНА
Вие сте тука: Почетна страна » Актуелности » Хејг и вестерфеле

Хејг и вестерфеле 

hag

Белград и Приштина да се договорат

Министрите за надворешни работи на Британија и Германија Вилијам Хејг и Гвидо Вестерфеле, ги преду-предија Белград и Приштина, дека ќе ги загрозат своите шанси за пристап во Европската унија и так би ја про-пуштиле „историската прилика„ ако не ги отстранат меѓусебните етнички тензии долж административната ли-нија, пренесува АФП.
Србија и Косово мораат да пронај-дат дипломатско решение „ со кое би се уважувале границите на Косово за подобрување на животот на сите и тие две земји да го постават патот кон членството во ЕУ„ , се наведува во за-едичкото соопштение на Хејг и Ве-стерфеле, што наскоро ќе биде обја-вено во германскиот дневен весник „Франкфуртер алгемајне цајтунг„. „Ако тоа не го стората, ќе ја пропу-штат историската прилика„, се истак-нува во соопштението. Француската агенција поптсетува де-ка Косово си ја има прогласено не-зависноста 2008 година, со подршкана Западот, а моментната криза ме-ѓу Белград и Приштина станала во ју-ли кога косовската влада им нареди-ла на своите безбедносни сили да ја преземат контролата над админи-стративните преоди на север на Ко-сово за да ја спроведе забраната на увоз на стока од Србија.

2 Responses to Хејг и вестерфеле

  1. Barry Cuda

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin molestie, felis in pellentesque malesuada, quam ligula sagittis dolor, eu bibendum nunc elit quis urna. Sed nulla massa, adipiscing vitae mattis nec, auctor eget sem. Nunc vel nisi vestibulum ligula posuere cursus.

     
  2. Theresa Green

    Vivamus viverra ligula quis neque hendrerit luctus.

     

Add a Comment