МАКЕДОНСКИ ИНФОРМАТИВЕН И ИЗДАВАЧКИ ЦЕНТАР - МАКЕДОНСКА ВИДЕЛИНА
Вие сте тука: Почетна страна » Култура » Да не се делиме

Да не се делиме 

da-ne-se-delime

ДА НЕ СЕ ДЕЛИМЕ!

Пред четити години, во Јабука, точно на Илинден 2011, поетот Живко Стојановски и тогашниот потпретседател на Националниот совет, ја напишал оваа песна, посветена е на сите Македонци. Поводот, покрај другото бил изјаснувањето на ПОПИСОТ за националната припадност, нагласувајќи дека можеби е подобро човекот да биде мртов, отколку со деструктивна омраза и озборувачка желба да се гази и преку мртви, за остварување на лични и нереални и штетни цели, но од сето тоа уште по погубно е на оние кои живеат за да не прифатат ниту една корисна должност, зашто вистината го чини срцето да биде чисто како наутро гога изгрева сонце, покиажувајќи колкава е неговата моќ, за подобро да ја сватиме пораката за да не се делиме.

Живко Стојановски

ДА НЕ СЕ ДЕЛИМЕ

Биди она што си:
Човек со корен,
Било каде да си роден.
Да не се делиме
Таткоти ќе ти заблагодари
Што си соѕидал
Темел за децата.
Не има од секаде,
Од сите нации.
Но ние сме Македонци.
Да не се делиме
Не сме голем народ,
Имаме само големо срце.
Нема зашто да се срамиме,
Можеме само да се гордееме,
Со сите убаво живееме.
Но да не се делиме
Татковината бара
Да нее изневериме:
Да не се делиме
Зашто ако сме
Македонци,
Тоа и ќе бидеме

K. В.

Add a Comment